България е държава, в която традиционно се консумират месо и месни продукти. Още в миналото, месото и приготвяните от различните видове месо ястия (свинска и пилешка кавърма, винен кебап, родопска капама и др.) са заемали централно място на трапезата на българина. Свинското месо с ориз, пилето със зеле, телешкото варено са гозби, познати на не една или две домакини.

Предимство на различните видове меса е, че те могат успешно да се съчетават с почти всички зеленчуци (картофи, моркови, лук, чушки, зеле, тиквички и др.), с отделните варива (боб, леща, грах, ориз) и с множество хранителни продукти, които могат да бъдат открити в търговската мрежа (кашкавал, топено сирене, гъби, макарони, спагети и т. н.). По този начин се получават не само отлични вкусови съчетания, но и се осигурява цялата гама от хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи, от които нашето тяло ежедневно се нуждае. Обикновено това става чрез комбинация на определен вид месо (източник на протеини) с определен вид зеленчук (източник предимно на въглехидрати) или друг вид продукт (напр. култивирани печурки – източник на биотин).

Всички знаем, че именно месото и различните по вид месни произведения (шунки, бекон, шпек салами, пастърми, сервилати, сушеници и др.) са от изключително важно значение за храненето. Те осигуряват голямата част от така важните за нас белтъчини (протеини), които изграждат човешкия организъм и са необходими за неговото правилно функциониране. Нашият организъм не притежава биологична способност сам да произвежда тези хранителни вещества, поради което трябва да си ги набавя отвън – именно чрез консумацията на различни видове меса и месни произведения.

Консумацията на месо и месни произведения под каквато и да е форма е не само необходимост и изграден у хората хранителен навик, израз на висока хранителна култура, но и гаранция за здравословно хранене, което набавя така значимите аминокиселини, осигурява разнообразие откъм вкус, нормален растеж и правилно развитие на човешкия организъм, дава ни енергия и ни прави работоспособни и жизнени! 

Категории: Услуги

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder
Обадете се